Prof. Dr. TURAN AKKOYUN, ZAFERE DOĞRU EZELDEN EBEDE KONSERİNİ DEĞERLENDİRDİ

Türklüğün ölüm-kalım savaşını askeri bir zafere dönüştüren Büyük Taarruz’un 101. Yılı etkinlikleri coşkulu bir şekilde kutlanmaya devam ediyor..
Türklüğün ölüm-kalım savaşını askeri bir zafere dönüştüren Büyük Taarruz’un 101. Yılı etkinlikleri coşkulu bir şekilde kutlanmaya devam ediyor. Kutlamalar çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün Afyonkarahisar Şuhut ilçesinden Kütahya, Uşak ve İzmir’e uzanan Zafere Doğru: Ezelden Ebede başlıklı Konser ve Dramatik Dans Gösterisi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı Başkanı ve ADVAK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun tarafından Birlik Beraberlik Haber Gazetesinde değerlendirildi. Daha sonra etkinliğin başladığı Şuhut yerel basınında da iktibas edilen çalışmaya göre;
Bireyler ile toplumları ayakta tutan, yerine göre enerji, yerine göre sabır, yerine göre muhasebe yapma fırsatı veren, hüzünlü ya da sevinçli, irili-ufaklı birçok yaşanmışlık söz konusudur. Yönetim organizasyonları da bu yaşanmışlıkları vesile kılarak bir dizi akademik, kültürel, sportif ve sosyal etkinliklerle ile toplumsal hafızanın güncellenmesine katkı sağlamaktadırlar.
Böylesi etkinlikler, birkaç saat ya da gün cereyan etse de tasarlanmasından yürütülmesine kadar aylarca yerine göre yıllarca tatbik edilmesi, aksayan bölümlerde revizelere gidilmesi yeniden, bir kere daha provasının gerçekleştirilmesi ile ancak hazırlanabilmektedir. Bütün sanat eserleri hep böyle vücut bulmaktadır.
Türklüğün Bağımsızlığını askeri harekatla yani Büyük Taarruz ile sağlamasının yüz birinci yılındaki dans gösterisi protokol kadar halkın bilhassa küçük çocukların meraklı eğlencelerine karıştı.
Milli Mücadele yıllarında işgalci Yunanlılara cephe hududu konumunda bulunan, Büyük Taarruz öncesinde büyük bir gizlilikle gerçekleştirilen sevkiyata güzergah teşkil eden, sessizliği bitiren gecede Başkumandan kumandasında harekatın son kontrollerinin gerçekleştirildiği Hacı Veli Konağı’nı bünyesinde taşıyan Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesi Türk kültürünün genel görüntüsü mağrur sessizliğinde gösteriye büyük ilgi göstermiştir.
Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u Fethi, 13 Kasım 1918 günü Haydarpaşa Garı’na dönen Mustafa Kemal Paşa’nın “Geldikleri gibi giderler” özgüveni, Çanakkale Mahşeri, Türk kadınının fedakarlıkları, Türk anasının evlatlarını savaşa ve şehadete hazırlamaları, Sakarya’da “sathın müdafası”ndan Adalar Denizine varış gibi Türk zaferinin nice adımları etkinliğe yansıtılmıştır.
Başkumandan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa temsiliyeti yanında Mehmet Akif, Sütçü İmam, Şahin Bey, Topal Osman, Kara Fatma, Şerife Bacı, Satı Kadın, Seyit Onbaşı,
0 Yorum