GİRNE’YE NEFES ALDIRAN BAŞKAN

“Bizim gözümüzle toplum için yaşayan bireyin tarifi akla sığmaz.” Toplumu için yaşayan birey, gözümüze ne kadar ilginç görünür! Bazen onun deli olduğunu ve dünyanın gerçeklerinden uzakta, hayall....
“Bizim gözümüzle toplum için yaşayan bireyin tarifi akla sığmaz.”
Toplumu için yaşayan birey, gözümüze ne kadar ilginç görünür! Bazen onun deli olduğunu ve dünyanın gerçeklerinden uzakta, hayallerinin tam da ortasında dolaştığını zannederiz. “Toplum, birey için; birey, toplum için.” sözü, çok şey ifade eder. Toplum ve birey, birbirine çalışır. Biri olmadan diğeri de olmaz. Bireyin düşünüp ya da düşünmeyerek yaptığı eylemlerin hepsi, toplumu da ilgilendirir. Bireyler, toplumdan bağımsız düşünülemez. Bireysel düşünceler, ancak ve ancak topluma hizmet ettiği oranda anlam kazanır. Birey, birey olalı kendi için de yaşamaz. Birey, farkına varmadan da olsa yaşarken, düşünürken, yazarken, oluştururken kendiyle birlikte eylemleri de topluma mal olur. Toplum da bunlardan bir şekilde yararlanır ya da zarar görür. Nasıl ki çekirdek ailenin tüm fertlerinin yaptıklarından aile etkileniyorsa, bu da aynı niteliği gösterir.” Birey İnsanı / Toplum İnsanı ( Ben’i Hatırla kitabımdan )
Nidai Güngördü
Sanata aşık, kitap ( özellikle de şiir kitapları ) ve gazete okumayı, doğayı, yeşili, hayvanları seven Girne Belediyesi Eski Belediye Başkanımız, 05.02.1958 Limasol doğumlu. On altı yaşına kadar Limasol’da yaşadı. Güngördü ailesi,1963 olayları nedeniyle Limasol’daki yaşantılarına ara verdiler. 1967’de aile, Limasol’a geri döndü ve Nidai Başkan, oradaki Sedat Simavi İlkokulu’nda eğitimine devam etti. Lise 1’e kadar da doğduğu yerde eğitim aldı.
Savaş Yılları
“Kıbrıs Türk halkı olarak iki türlü savaş geçirdik. 1963 olaylarında küçüktüm; ama başka yerde yaşamamız gerekti ve bundan çok etkilendik. 20 Temmuz 1974’te esir düştüm. Limasol’ da Rumlara ait Kordon Boyuna yakın olan futbol stadyumunda tutulan toplam 2200 esirden birisi de bendim. On altı yaşında esir düşen kişi sayısı, en fazla beş ya da altı kişiydi. Bir noktayı da göz adı etmemek gerekir ki Birleşmiş Milletlerin yasalarına göre on sekiz yaşından gün almamış kişiler esir alınamaz. Daha sonra yapılan görüşmeler sonucunda, doksan altı gün sonra, önce Rum tarafına; sonra da Türk tarafına getirildik.”
Girne Serüveni
“Girne’ye geldim. On altı yaşıma kadar bu şehri bilmezdim. Anafartalar Lisesi’nde lise 2 Fen’e kaydoldum. 1976’da lise bitti ve ÜSS sınavına girdim. Bazı bölümler karşısında kararsız kaldım. Denizi sevdiğim için öncelikle, Denizcilik Fakültesi’ni sordum. Fakat, Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik, şimdilerin Gazi Üniversitesi’nde, İnşaat Mühendisliği okudum. Ankara’da çok güzel anılar biriktirdim. Kıbrıs’a döner dönmez Kıbrıslı bir Türk olarak önce askere gittim. 1982 – 1983 yıllarında askerliğim bitti ve iş konusu gündeme geldi. O dönemde iş konusunda çok da olanağımız yoktu. Kıbrıslı Türk Müteahhitler, Türkiye’dekilerle iş birliği yaparak Libya’da ve Arabistan’da iş yapıyorlardı. Bir de belediyeye bir mühendis alınacaktı. O dönemin Belediye Başkanı, bizzat benimle görüşmek istedi. Uzun bir bekleyişin sonunda 22 Nisan 1985’te işe geçici İnşaat Mühendisi olarak başladım ve sonrasında kadrolandım.”
Belediye Başkanlığı
Haziran 2014 ve Haziran 2018’de üst üste Belediye Başkanı olarak seçilen Güngördü, benim için liderlik vasıflarını üzerinde barındıran eşsiz bir başkan. Çocukluğumdan beridir en sevdiğim olan Girne şehrinde, on katlı inşaatları beş kata indiren bir belediyeden bahsediyorum. ‘GİRNE İMAR PLANI’, onun döneminde çıktı. 8,5 yıllık Belediye Başkanlığı süresince çarpık yapılaşmayı engellemeye çalıştı. Bunun yanında, şehre Oda Tiyatrosu, Kültür Merkezi, Hayvan Barınağı, Yeni Belediye Hizmet Binası, Sosyal Yaşam Merkezi ( eski belediye binası ) kazandırdı. Uluslararası toplantılarda Girne şehrini savundu. 156 ülkenin mensup olduğu Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı ( UCLG – MEWA ) adlı kuruluşta yer alan Turizm ve Kültür komitesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi’ne başkanlık yaptı. Belediyece, uluslararası düzeyde toplantı ve çalıştaylar gerçekleştirildi. Avrupa Birliği’nde Strazburg’a gidildi ve ilgili komitelerde belediyemiz temsil edildi. Yerel ve uluslararası sivil toplum örgütleriyle çok ciddi işbirlikleri yapıldı. Covid- 19 döneminde belediye olarak devletin yapamadığı işlere öncülük edildi. Yaklaşık 300 dönümlük ormanlık arazilerin belediyeye tahsis edilmesi sağlandı.
Hayaller Niyetler Projeler
Nidai Başkan’a göre gerçekleştireceğimiz bir şeyi, önce hayal etmemiz gerekiyor. Niyetlerimizi hayallere dönüştürüp yaşamak kadar güzel bir döngü yoktur, diye düşünüyorum. “Bugüne kadar kamudaki sorumluluklarımı yerine getirdiğimi düşünüyorum. Gerek kendim; gerekse ülkem için neler yapabileceğim konusunda planımı yapacağım.” diyor.
Sevgi ve Hoşgörü Anlayışı
Sevgi ve hoşgörünün olmadığı yerde insanların mutlu olamayacağını ve çocuklarımıza bunları aşılayamazsak; onların daima bir çatışma kültürü içerisinde bulunacaklarını, aileden başlayarak toplumun genelinin mutsuz ve huzursuz olacağını dile getiriyor.
0 Yorum